1. CONSILIERE DE SPECIALITATE

O nouă pereche de ochelari reprezintă o nouă imagine!

Astfel, specialiștii noștrii vă vor consilia în alegerea tipului de ramă și alegerea tipului de lentile în funcție de necesitățile dumneavoastră.

 

Secretul constă în alegerea ramei în funcție de fizionomie, nuanța părului și tendințele actuale:

Alegerea ramelor în funcție de forma feței

Așadar, dacă ai fața pătrată, îți sugerăm să alegi o pereche de rame ovale, care vor îndulci trăsăturile chipului. În niciun caz nu opta pentru rame dreptunghiulare și nici pentru unele foarte subțiri. În definitiv, ideea nu este să fie invizibile, ci să se potrivească și să îți confere un aspect agreabil.

 

Oglinda îți arată o față rotundă? Obiectivul fiind acela de a crea un echilibru în raport cu forma chipului tău, recomandabile sunt ramele dreptunghiulare, sau chiar pătrate, dacă ești puțin mai nonconformistă, cu marginile ușor rotunjite. Astfel, vei atrage atenția asupra jumătății superioare a feței. Evită ramele rotunde și pe cele mici, acestea nu vor face decât să sublinieze în mod neplăcut forma rotundă a feței. Dacă ai fața ovală, ești cea mai fericită: poți alege orice tip de rame, pentru că indiferent de opțiune, se vor potrivi chipului tău. Acestea fiind zise, ai putea să te aventurezi către orice formă de rame, inclusiv „ochi de pisică”. Chipul în formă de inimioară pretinde rame simple, subțiri, pătrate sau rotunde, fără detalii decorative în lateral. Așadar, nu te opri la o pereche de rame dotate cu accesorii, chiar dacă arată foarte tentant.

Alegerea unei rame de ochelari potrivite se poate dovedi o sarcină mai dificilă decât alegerea unei întregi garderobe. Până la urmă, purtăm haine diferite în fiecare zi pe când ochelarii rămân aceiași. Astfel, este extrem de important să alegi forma perfectă a ramei, aceea care ți se potrivește, este confortabilă, arată bine și se potrivește stilului tău.

În continuare, îți vom prezenta un ghid care te va ajuta să alegi mai ușor ramele de ochelari care ți se potrivesc în funcție de forma feței tale.

În principal, sunt 5 tipuri de forme ale feței pe care le întâlnim pe întreg mapamondul. Fiecare tip de formă a feței are particularitățile sale, iar o ramă de ochelari potrivită va echilibra sau va accentua aceste particularități într-un mod fericit. Din contră, o ramă nepotrivită va accentua forme ale feței pe care le dorești estompate sau nu va pune în valoare acele caracteristici ale feței pe care le dorești accentuate.

Alege-ți ramele de ochelari în funcție de forma feței și vei obține un aspect impecabil!

Iată care sunt cele 5 forme ale feței și ce tipuri de ramă se potrivesc fiecăreia dintre ele:

Rame de ochelari pentru fețe ovale

Cu toate acestea, noi vă recomandăm ramele pătrate sau rectangulare pentru că acestea pun în evidență forma pomeților și echilibrează linia obișnuită a maxilarului. Doamnele și domnișoarele în special vor aprecia ramele de tip “ochi de pisică” sau “fluture” care arată foarte bine pe fața ovală.

Rame de ochelari pentru fețe rotunde

Fețele rotunde se pot recunoaște după faptul că sunt de obicei echilibrate ca lungime și lățime, cu obraji rotunzi și frunte lată. Pentru acest tip de față cele mai potrivite sunt ramele care au unghiuri și forme ascuțite deoarece acestea contrastează cu forma feței, definind-o mai bine și dând impresia de alungire a acesteia.

Astfel, ramele rectangulare sunt alegerea potrivită pentru acest tip de față, principiul fiind că orice atrage atenția asupra ochilor este binevenit.

Rame de ochelari pentru fețe pătrate

Fețele pătrate sunt defînite de o frunte lată, pătrată și maxilare puternice.

La fel ca în cazul fețelor rotunde, scopul ramei este să echilibreze aceste caracteristici, deci vom alege rame cu forme ovale sau rotunde. Acestea vor crea aparența de alungire a feței, punând în valoare partea de sus a acesteia. În plus, linia sprâncenelor se va încadra foarte plăcut cu acest tip de ramă.

Rame de ochelari pentru fețe rectangulare

O față rectangulară este varianta alungită a feței rotunde. În zona ochilor și a nasului, aceasta va fi alungită simultan cu o frunte pătrată și maxilare puternice. Având în vedere că aceste fețe sunt alungite, vom căuta o formă de ramă care să le echilibreze accentuând lățimea feței.

Cea mai bună variantă o reprezintă acele rame care au partea de sus mai evidentă și marginile rotunde. De asemenea, brațele groase ale ramei reprezintă un plus, reducând aparent din lungimea feței.

Rame de ochelari pentru fețe în formă de inimă

După cum vă puteti imagina, la o față în formă de inimă vom putea recunoaște cu ușurință o frunte lată, un maxilar și o bărbie mică. Ramele de ochelari potrivite vor minimiza lățimea părții de sus a feței echilibrând-o prin accentuarea părții de jos a acesteia.

Vom căuta o ramă fără contur sau cu forme mici și ușor pătrate, astfel încât să nu stricăm echilibrul feței. Ca regulă generală, pentru acest tip de față este indicat să alegem rame înguste.

Iată așadar, din experiența noastră, cele mai importante sfaturi pe care vi le punem la dispoziție dacă aveți nevoie de ajutor pentru a alege ramele de ochelari în funcție de forma feței. Reține totuși că poți adopta orice stil de ramă atâta vreme cât apreciezi că îți stă bine.

În centrele KRONSTADT OPTIK veți găsi o gamă extrem de largă de forme și culori, deci nu rămâne decât să fiți deschiși pentru experimentarea de noi stiluri!

Alegerea ramelor în funcție de culoarea părului

În alegerea ramelor îți recomandăm să ții cont și de nuanța părului, pentru a evita anumite contraste neplăcute.

 • păr blond sau șaten deschis – rame în nuanțe deschise și pastelate, care vor conferi chipului tău un surplus de lumină și căldură. Evită ramele închise la culoare, efectul ar fi contrastant și dezagreabil;
 • păr roșcat – ochelari metalici în nuanțe aurii sau arămii. Dacă ai ochii verzi, ce poate fi mai interesant și adecvat decât o pereche de rame de aceeași culoare? Nu îți recomandăm culorile închise, decât dacă urmărești obținerea unui contrast frapant;
 • păr șaten – rame în nuanța bronzului și evită-le pe cele de culoare închisă ori pastelată. În cazul în care îți dorești lentile heliomate, alege un heliomat maro;
 • păr de culoare închisă (brunet) – rame aurii sau argintii, dar și de culoare maro. Asemenea șatenilor, îți recomandăm să eviți nuanțele pastelate sau pe cele foarte închise.

 

Pentru a vă proteja investiția făcută, vă prezentăm câteva trucuri care vor așigura ochelarilor dumneavoastră o perioadă de utilizare cât mai îndelungată:

 • Așezați întotdeauna ochelarii cu brațele pliate, niciodată cu fața convexă în jos. Este de preferat să îl așezați în toc;
 • Nu lăsați niciodată ochelarii expuși unei surse de căldură (ex. bordul autoturismului, abur, sudură etc.);
 • Nu purtați ochelarii în loc de panglică pe cap;
 • Nu vă așezați pe ochelari, nu bruscați ramele;
 • Scoateți întotdeauna ochelarii de la ochi cu ambele mâini;
 • Spălați zilnic lentilele sub jet de apă sau folosiți soluție specială și ștergeți-le cu o lavetă sintetică, moale și curată;
 • Pentru a păstra proprietățile optice și mecanice ale lentilelor nu utilizați niciodată produse chimice (solvenți organici sau detergenți) pentru curățarea lor.

 

Alegerea lentilelor

Alegeţi împreună cu consultanţii Kronstadt Optik tipul de lentile necesar pentru activitatea şi stilul dumneavoastră de viaţă! 

În achiziționarea unei perechi de ochelari trebuie să avem în vedere materialul din care vor fi făcute lentilele:

 • lentilele tradiționale de sticlă;
 • lentile din plastic sau policarbonat.

Există foarte multe avantaje ale lentilelor de plastic față de cele din sticlă, lucru ce face ca diferența de preț dintre acestea să nu reprezinte un factor decisiv în efectuarea alegerii.

Există concepția că, lentilele din plastic se zgârie mai ușor și nu sunt la fel de transparente ca cele din sticlă. În rândurile următoare vom încerca să clarificăm câteva aspecte referitoare la aceste probleme.
Lentilele din plastic sunt produse din diferite tipuri de polimeri speciali ai căror proprietăți optice nu sunt mai prejos decât cele ale sticlei optice medicale ci, în unele cazuri, chiar le sunt superioare.

Pe deasupra, polimerii nu au culoare proprie, deci nu există nici o deosebire între o lentilă de plastic și una din sticlă din punctul de vedere al aspectului. Bineînțeles, plasticul este un material mai moale decât sticla, dar folosind tehnologie și materiale de calitate protejăm lentilele cu un strat ceramic de durificare care le îmbunătățește considerabil rezistența la zgârieturi. În folosirea de zi cu zi, lentilele din plastic necesită un pic mai multă atenție deoarece particulele fine de praf depuse pe ele pot acționa ca material abraziv în cazul ștergerii pe uscat. De aceea recomandăm spălarea lentilelor sub un jet de apă înainte de ștergerea cu o lavetă din microfibre.

Lentilele din sticlă

 Avantajele lentilelor din sticlă:

 • Suprafața lentilelor din sticlă este mult mai dură la contactul cu mediul înconjurător, acestea zgâriindu-se mult mai greu în comparație cu lentilele din plastic.

Dezavantajele lentilelor din sticlă:

 • Lentilele din sticlă sunt mult mai grele decât lentilele de plastic. Ele în majoritatea cazurilor măresc greutatea ochelarului astfel că acesta va lăsa urme pe nasul purtătorului sau va genera dureri de cap. Mai ales în cazul lentilelor cu dioptrii mari ochelarul va aluneca pe nasul purtătorului creând o senzație de disconfort.
 • Lentilele din sticlă nu sunt la fel de rezistente la impact. Lentila din sticlă se sparge mult mai ușor, lucru ce poate duce la rănirea purtătorului. Nu sunt indicate pentru copii, adulți cu o viață activă, sportivi. Forța necesară spargerii unei lentile din sticlă este mult mai mică decât cea necesară spargerii unei lentile din plastic. Mai mult, lentila din sticlă la spargere generează multe așchii ce pot răni purtătorul.
 • Lentilele din sticlă sunt mult mai groase decât lentilele din plastic. Purtătorii de dioptrii mari știu cât de groasă poate fi o lentilă de sticlă și cum aceasta deformează aspectul feței. O lentilă groasă reduce mărimea ochiului creând un aspect denaturat pentru purtător. De asemenea, lentilele groase nu merg montate în rame pe fir sau rame pe șubur sau capse, deoarece ar da un aspect neplăcut purtătorului.
 • Pe lentielele din sticlă nu se pot aplica filtre de protecție pentru calculator.
 • Lentilele din sticlă nu pot fi colorate în diferite nuanțe pentru un aspect modern și confort vizual sporit.

Lentilele de sticlă au un transfer termic mult mai redus aburindu-se frecvent.

Lentilele din plastic

Avantajele lentilelor din plastic:

 • Lentilele din plastic sunt mult mai ușoare decât lentilele de sticlă. Ele nu măresc greutatea ochelarilor astfel că aceştia nu vor lăsa urme pe nasul purtătorului. Mai ales în cazul lentilelor cu dioptrii mari ochelarii nu vor aluneca pe nasul purtătorului.
 • Lentilele din plastic sunt mult mai rezistente la impact, fiind o alegere mult mai bună pentru copii, adulți cu o viață activă, sportivi, sau pot fi purtate ca și echipament de protecție. Forța necesară spargerii unei lentile din plastic este mult mai mare decât cea necesară spargerii unei lentile din sticlă. Mai mult, lentila din plastic nu se sparge, ea cel mult se crapă și dacă se aplică o forță foarte mare se rupe fără a împrăștia așchii așa cum fac lentilele din sticlă.
 • Lentilele din plastic sunt mult mai subțiri decât lentilele din sticlă, acesta fiind probabil cea mai apreciată caracteristică a acestui tip de lentile.
 • Cu un strat antireflex aplicat, lentila de plastic devine mai transparentă decât lentila din sticlă.
 • Pe lentilele de plastic se poate aplica un tratament special denumit tratament anti-orbire sau protecție calculator, care va reduce cantitatea radiațiilor ultra-violete ce trec prin lentilă.
 • Din punct de vedere estetic lentilele din plastic prezintă un mare plus, spre deosebire de cele din sticlă, pot fi colorate în diferite nuanțe pentru un aspect modern și confort vizual sporit. Nuanțe monocrome, degrade, nuanțe care sporesc contrastul.

Dezavantajele lentilelor din plastic:

 • Lentilele din plastic sunt mult mai sensibile la contactul cu mediul înconjurător, acestea zgâriindu-se mult mai repede. Dacă nu sunt întreținute în timp, pot să se mătuiască din cauza urmelor de zgârieturi care se adaugă pe suprafața acestora.
 • Prețul lentilelor din plastic este mai ridicat decât al celor din sticlă.

Este greu de spus care este alegerea optimă, aceasta depinzând exclusiv de preferințele dumneavoastră..

Lentilele din policarbonat

 

 1. sunt extrem de flexibile oferind o protecție foarte mare în cazul unui traumatism în zona ochilor.
 2. Sunt cu 20% mai ușoare și mai subțiri decât lentilele din plastic și de 12 ori mai rezistente la șoc.
 • Aceste lentile sunt recomandate purtătorilor de ochelari care practică sporturi ca tenis, patinaj, bicicletă etc., sau cei care practică diverse meserii unde există un risc crescut de “a-i sari ceva în ochi” sau de traumatisme în zona feței.