Lentile de contact

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale, folosite în special pentru corecţia diverselor vicii de refracţie: miopie, hipermetropie, astigmatism, presbiţie.

Lentilele de contact sunt mici meniscuri din hidrogel, biocompatibil cu ţesuturile oculare, cu diametrul în jur de 14 mm. Ele sunt aplicate pe cornee, și sunt separate de o peliculă foarte fină de lacrimi.
La modul general, comparativ cu lentilele aeriene, lentilele de contact permit un cậmp vizual normal, elimină distorsiunile periferice ale lentilelor de ochelari și realizează o mărire a imaginii pe retină (anizeikonie) de 7% permiţậnd și realizarea vederii binoculare.

Astfel, lentilele de contact pot avea:

– rol optic: corectează viciile de refracţie (miopie, hipermetropie, astigmatism);

-rol estetic: permițậnd schimbarea culorii irisului sau mascarea unor cicatrici (leucoame) corneene;

– rol terapeutic: fiind  folosite în vederea netezirii unor defecte de formă ale corneei sau pentru favorizarea  vindecării  unor defecte  epiteliale  perșistente,  unor eroziuni  corneene recurente;

 – rol tectonic: în corecţia keratoconusului;

 – rol optico-muscular: pinguecula, nystagmus.

Tipuri de lentile de contact:

a) Lentile de contact dure (rigide permeabile): au ca indicaţii astigmatismul neregulat sau cu valori mari,  keratoconusul, etc.
Avantaje: obţinerea unei acuități vizuale bune, stabile, durabilitate mare (durata de viaţă lungă) și folosința în cazul unor tulburări de secreţie lacrimală.

Dezavantaje: o mobilitate mai mare a lentilelor de contact dure pe suprafaţa corneei comparative cu cele moi; o instabilitate la clipire, un protocol de adaptare mai dificil și o hidrofilie scăzută.

b) Lentilele de contact moi (fabricate din silicon sau silicon hidrogel)

    Avantaj: permeabilitate mai mare la oxigen (în special cele de silicon-hidrogel), sunt ușor de purtat, confortabile și cu un grad mai mare de hidratare decật cele dure. Unele dintre ele pot fi purtate și în timpul nopţii (port prelungit), fiind indicate în special pentru sportivi, copii.
Datorită faptului că fiecărui pacient i se potrivește un anumit tip de lentile, este indicat un consult de specialitate înainte de a comanda și purta lentilele, cật și controale periodice, la indicaţia medicului specialist ( la început mai des, și apoi mai rar, la 6 luni).

c) Lentile de contact Piggy-back (dure cu suport suplu)

Deoarece lentilele de contact dure corneene necesitau o foarte bună stabilitate, s-a trecut la lentilele de contact dure cu suport suplu.

Este o lentilă suplă, ca suport cornean, asociată cu o  parte optică central dură. Acest tip de lentile sunt confecţionate printr-un proces de polimerizare diferenţială ce permite obţinerea unei lentile dintr-o singură piesă cu proprietăţi diferite, central și periferic

 Avantaje: stabilitate superioară,  o mai bună permeabilitate pentru gaze și lichide prevenind suferinţa corneană.

 Clasificarea lentilelor de contact în funcţie de durata de folosire:

În funcție de durata de valabilitate specificată de către producător, lentilele de contact pot fi clasificate în mai multe categorii:

Lentile de contact de unică folosință – denumite generic și lentile cu înlocuire zilnică, acestea se aruncă după ce au fost purtate pe durata unei zile, utilizarea lor a doua zi nefiind recomandată. Nerespectarea instrucțiunilor crește pericolul de a contracta diferite infecții virale ori bacteriene sau diverși agenți patogeni cu potențial alergic ridicat. Avantajul acestora constă în faptul că nu necesită eforturi suplimentare din partea pacientului pentru îngrijire, curățare și depozitare.

Lentile cu înlocuire săptămânală – se vor purta pe toată durata întregii zile, urmând ca seara să se curețe cu soluții de îngrijire multifuncționale sau pe bază de peroxid. După curățare, lentilele se păstrează în soluție specială în recipiente dedicate, denumite medical, lensecase, pentru o perioadă de minim 6-8 ore, de regulă pe durata nopții. Perioada de întrebuințare a lentilelor nu va depăși 7 zile, după care se vor înlocui cu o nouă pereche.

Lentile de contact bi-lunare – pot fi întrebuințate timp de maxim 14 zile și necesită respectarea acelorași reguli de curățare și îngrijire ca în cazul lentilelor săptămânale, în vederea combaterii depunerilor proteice și a agenților patogeni.

Lentile de contact lunare – se pot folosi pentru o perioadă care să nu depășească 30 de zile.

Lentile de contact trimestriale – create din materiale cu o mare putere de hidratare și permeabilitate a oxigenului, acest tip de lentile de contact pot constitui o soluție la îndemână pentru cei care vor să facă trecerea de la ochelarii la vedere la lentilele de contact. Perioada de valabilitate recomandată este de maxim 90 de zile.

Lentile de contact anuale – sunt recomandate în general după un control medical foarte riguros, iar timpul de purtare zilnică ajunge și la 10 -12 ore. Pot fi folosite fără riscuri pentru o perioadă de un an.

Clasificarea lentilelor în funcţie de caracteristicile optice:

 Lentile monofocale pentru miopie/hipermetropie sunt cele mai numeroase și sunt disponibile la fiecare producător, atât din hidrogel, cât și din silicon-hidrogel, de unică folosință sau cu purtare zilnică, extinsă ori continuă.

 

Lentile de contact torice pentru astigmatism

Există cel puțin o variantă de lentile de contact torice pentru astigmatism la fiecare producător.

Lentile cosmetice

Sunt lentilele utilizate pentru schimbarea culorii irisului

Branduri: Bausch&Lomb, Johnson&Johnson, Alcon, Ciba Vision, Cooper Vision.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fă-ți o programare

Kronstadt Optik CONCEPT STORE

0368 418 462

kronoptik_concepts@yahoo.com

 

Kronstadt Optik GEMENII

0368 462 002

kronoptik_gemenii@yahoo.com

 

Kronstadt Optik TOAMNEI

0368 884 876

kronoptik_toamnei@yahoo.com

 

Kronstadt Optik PARCUL SOMEȘ – BERZEI

0368 402 555

kronoptik_berzei@yahoo.com

 

Kronstadt Optik CARREFOUR

0368 415 503

 

toamnei